Την ώρα της Μεγάλης Σιωπής

Θες να γράψεις αλλιώς ρε πούστη μου, να αφήσεις το χέρι να σκαλίσει όνειρα, ελπίδες, να μιλήσει για οράματα και σπουδαία πράγματα. Να νιώσεις άνθρωπος ξανά και τη ζεστασιά του να φτιάχνεις τη ζωή σου στο πλάι του άλλου.

Και είναι μέρες που το ‘χεις πάρει απόφαση, είσαι έτοιμος και ξεκινάς.

Ξεκινάς με το μυαλό, το φέρνεις από δω, το πας από κει και φτιάχνεις ένα ξέφωτο ελπίδας. Κρατάς με πείσμα το πέρασμα του ήλιου ανοιχτό, για να ζεστάνει την ψυχή σου, το χέρι σου που ακουμπάει στο χαρτί, στο πληκτρολόγιο, ώστε να νιώσει την θαλπωρή και να δώσει με τη σειρά του μια ρημάδα γραμμή ελπίδας, ομορφιάς, σαν αυτές που σού ‘δινε παλιά, μια αράδα, να την γράψεις, να κάνεις πίσω και να την καμαρώσεις.

Τίποτα. Να αρνείται πεισματικά, οδηγώντας σε μακριά από το φως, σε μονοπάτια στενά, κακοτράχαλα, με λέξεις αιχμηρές, κυνικές, λογικές όσο και απάνθρωπες, εναντίον συνανθρώπων, με τους οποίους δεν θα έπρεπε να έχεις τίποτα να χωρίσεις.

Ήχοι μεταλλικοί να εξακολουθούν να βγαίνουν από μέσα σου, άψυχοι, σκληροί, παγωμένοι σιδερόφρακτοι ιεραπόστολοι μιας αλήθειας δύσκολης, αποκρουστικής, άκαρδης.
.
Ποιος αντέχει τέτοια σκληρότητα; Ποιος μπορεί να συνεχίσει να σκάβει τόσο αιχμηρά μέσα στην ψυχή του; Για πόσο ακόμα;

Και τι επιλογές έχεις για να φύγεις από αυτή τη στοιχειωμένη λούπα; Tην ουτοπία γύρω από τον Άνθρωπο που δεν υπήρξε ποτέ; Tην ιδιώτευση, την οχύρωση, πίσω απ’ ό,τι έχει απομείνει από την κανονικότητα του μικρόκοσμού μας; Την εφήμερη έπαρση της οργής και της τιμωρητικής ηδονής μιας σταυροφορίας ενάντια σε όλους ‘’αυτούς’’, αριστερούς, δεξιούς, μετανάστες, πλούσιους και φτωχοδιάβολους;

Δεν ξέρεις, δεν μπορείς να αποφασίσεις, δεν…

Αυτό που ξέρεις είναι πως κάνει κρύο εδώ κάτω και θες, αν όχι να ξανασυναντήσεις τον ήλιο, έστω να καταφέρεις να ζεστάνεις το σώμα σου τρίβοντας τον ώμο σου στο πλάι των συνανθρώπων σου.Το θες πολύ και υπάρχουν φορές που είσαι έτοιμος να πεις το ναι, το γιατί όχι, ας δω κι αυτό, ίσως να τά ‘χω μετρήσει λάθος, όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί να κάνουν λάθος.

Κι είσαι έτοιμος να πας μαζί τους, εκεί που είναι μαζεμένοι, κι όπως το σώμα και το κρύο σε οδηγεί και ετοιμάζεσαι για το πρώτο βήμα, κοκκαλώνεις.

Γιατί, καθώς το σώμα ξεκινάει, η ψυχή αντιστέκεται και την αισθάνεσαι να ξεκολλά από το δέρμα σου. Η ουσία σου όλη, η αλήθεια σου, σου φωνάζει πως ανήκεις εδώ, στο κρύο, μαζί με δυο-τρεις ακόμα. Εδώ στα θεμέλια, να βλέπεις τις ρωγμές, τις κακοτεχνίες, τις ετοιμόρροπες κατασκευές. Εδώ, να βάζεις πλάτη για να στηρίξεις την κολώνα, να βρίσκεις πατέντες για να μπαζώσεις τα κενά, να ζητάς βοήθεια για τα νερά που έχουν πλημυρίσει τον τόπο.

Εδώ κάτω, απ’ όπου η φωνή δεν θα φτάνει ποτέ δυνατή στους επάνω, γιατί άλλοτε έχουν γιορτές και πανηγύρια, άλλοτε μίση και σπαραγμούς που δεν αφήνουν εύκολα χαραμάδα ευκαιρίας. Μια-δυο φορές μονάχα, εκεί, στις Μεγάλες Σιωπές, στους μεγάλους ύπνους και στις μεγάλες απελπισίες, έχεις ακούσει πως φωνές σαν κι αυτές έφταναν στο αυτί κάποιου και κατέβαινε να βοηθήσει. Κι έρχονταν μαζί του κι άλλοι, κι ακόμα περισσότεροι κι έβαζαν όλοι μαζί ένα χέρι και χτίζανε βάσεις γερές. Μέχρι να ξαναχαλάσουν απ’ τον καιρό κι απ’τούς ανθρώπους.

Η θέση αυτά τα χρόνια είναι εδώ κάτω. για την ώρα της Μεγάλης Σιωπής που έρχεται.

Τότε που θα ακουστεί από κάποιον μια φωνούλα, ένας ψίθυρος για να βάλουμε όλοι ένα χεράκι. Να ξεχάσουμε τι μας χωρίζει, αφήνοντας την ανάγκη να μας ενώσει. Έστω για λίγο, μέχρι να κλείσουμε τις τρύπες και να σιγουρευτούμε πως το σπίτι μας θα κρατήσει και πάλι. Απέναντι στον καιρό και τον Άνθρωπο.

Για να βγούμε μετά όλοι μαζί στο φως, με προσμονή, ελπίδα και πίστη ξανά. Για λίγο ή πολύ δεν έχει σημασία, για όσο κρατήσει.

Τα κατάφερα, την όμορφη γραμμή μου την έγραψα, δεν έχει τόσο κρύο πια.

Μάνος Χουρδάκης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s